Vedellä ja suolalla kohurokotteen haittoja selättämään?

Ei tippa tapa, lauloi aikanaan Irwin. Väittämästä voinee olla montaa mieltä, mutta sentään Irwin ei väittänyt, että tippa voisi parantaa vaikkapa sellaisista sairauksista kuin Pandemrix-rokotteen aiheuttamasta narkolepsiasta.

Nyt tällainenkin väite on nähty.

Väite löytyy somessa kesäkuun alussa tiuhaan jaetulta sivustolta, joka kuuluu Method Sanna -nimiselle yritykselle. Yritys markkinoi – monen muun tuotteen ohella – homeopaattisia bioresonanssitippoja. Mainostekstin mukaan nämä ”informaatiotipat” puhdistavat ”kehoa rasittavia aineita”. ”Tipat sisältävät puhdistettua vettä, merisuolaa ja radiotaajuuksilla veteen tallennettua informaatiota.”

Että oikein radiotaajuuksilla veteen tallennettua informaatiota.

Väite naurattaisi, ellei teksti jatkuisi näin: Tippapulloilla voi poistaa Antibiootit, Homeet ja homemyrkyt, Muovimyrkyt, Polyypit, Raskasmetallit tai Sikainfluenssarokotteen haitat.

Yhden pullon hinta on 30 euroa.

Teksti siis vihjaa, että vettä ja suolaa sisältävä seos parantaa Pandemrix-rokotteen aiheuttaman narkolepsian. Se vihjaa, että kun maksaa 30 euroa pullosta, joka siis sisältää vettä ja suolaa, voi parantua vakavasta sairaudesta, josta Suomessa tällä hetkellä kärsii moni perhe.

Katsoin hiljattain Silminnäkijä-dokumentin, jossa perheet kertoivat millaista on elää Pandemrix-rokotteen haittojen kanssa. Dokumentti teki selväksi, millaista tuskaa näissä perheissä koettiin. Myös se tuli selvästi ilmi, kuinka vähän apua perheet olivat tilanteeseensa saaneet. Sen enempää viranomaiset kuin julkinen terveydenhuoltokaan ei ollut ojentanut auttavaa kättään ja se selvästi sattui.

Ja nyt tähän ”markkinarakoon” on keksitty laittaa nämä ihmetipat, jotka muka parantavat sairauden, johon lääketiede ei tunne parannuskeinoa. Uskonvahvistukseksi tarjotaan asiakaskokemuksia tippojen tarjoamasta avusta sekä ”Tieteellistä taustaa veden kyvystä tallentaa ja siirtää informaatiota”. ”Tieteellisten” linkkien takaa löytyy muutama yksittäinen artikkeli, joista sivumennen sanoen yksikään ei täytä vakavasti otettavan tieteellisen julkaisun vaatimuksia.

Method Sanna tippoineen ja mainospuheineen ei toki ole lajissaan ainutlaatuinen. Vastaavanlaisia ”terveystuotteita” ja -palveluja kaupataan ympäri Suomea ja maailmaa. Siitä, miten näihin bisneksiin pitäisi suhtautua, on käyty runsaasti keskustelua, mutta lopullisia johtopäätöksiä on syntynyt vähän. Melko lailla yhtä mieltä on kuitenkin oltu siitä, että moinen toiminta on tuomittavaa silloin, kun sitä kaupataan heikoimmassa asemassa oleville ihmisille, jotka tilanteensa vuoksi ovat alttiita jos jonkinlaisille vaikutteille. Myös lasten kohdalla tulisi vallitsevien näkemysten mukaan noudattaa erityistä varovaisuutta. Tätä mieltä ovat olleet myös vaihtoehtohoitoja edustavat tahot.

Miten siis pitäisi suhtautua tähän tippaan, jota markkinoidaan nimenomaan lasten sairauden hoitamiseksi? Entä miten pitäisi suhtautua siihen, että näitä tippoja markkinoidaan tilanteessa, joissa lasten vanhemmat kokevat jääneensä täysin vaille apua ja ovat siksi ehkä valmiita tarttumaan siihen huterimpaankin oljenkorteen?

Se ei tällä hetkellä ole ehkä laitonta, mutta se ei suinkaan tarkoita, etteikö se olisi silti väärin.

 

Site Footer