Hyvä olo on läskitön olo?

Blogi_kuva-1200x1549
Hyvä olo -liitteen mainos

Silmiini osui mainos Iltalehden Ilona-liitteen Hyvä olo -liitteestä (niinpä). Liite ilmestyi tammikuun 2. päivä, ja sen nimi on siis Hyvä olo. Innostuin – kunnes luin liitteen etusivun otsikot:

Raakel Lingnell: Löysin pysyvän painon ja opin puhumaan tunteista

5:2-dieetti toimii

Sinä onnistut – laihdu pysyvästi, pois hiilarikoukusta, eroon selluliitista, gurut kertovat miten

Nuorenna ihoa (nopeasti)

Paula Heinonen: Syö suolisto kuntoon

Jätin mieheni ja laihduin 40 kiloa

Mari Sainion vatsa-peppu-reisitreeni

Kokeile: Joogaa saunassa

Näin. 8 otsikkoa. Niistä 4 käsittelee laihduttamista, 1 kehonmuokkausta ja 1 ihonhoitoa. Niistäkö se hyvä olo tulee? Siis oikeasti?

Onko hyvä olo sitä, että pyrkii näyttämään tietynlaiselta: laihalta, nuorelta ja pienipeppuiselta? Tuleeko hyvä olo siitä, että kontrolloi syömisiään ja jumppaa reisiään?

Minut liitteen kansi teki lähinnä surulliseksi. Surulliseksi siksi, että siinä naisen hyvä olo on, jälleen kerran, typistetty ulkoa tuotetuksi hyvältä näyttämiseksi. Ainoastaan jooga ja suolistoystävällinen syöminen viittaavat johonkin, jota mahdollisesti tehdään oikeasti oman hyvän olon tähden. Kaikki muu – laihdutus, ihon nuorennus ja pepputreeni – on jotain, mitä tehdään ulkoisten normien täyttämiseksi.

Toki myös laihduttaminen voi parantaa oloa, jos sattuu olemaan alunperin kovasti ylipainoinen. Epäilen kuitenkin, että tämän liitteen pääasiallista kohderyhmää ovat muut kuin lääketieteellisessä mielessä ylipainoiset.

Joku voisi varmaan myös huomauttaa, että jollekin voi tulla hyvä olo ihon hoitamisesta ja jumppaamisesta. Varmasti voikin, mutta toimenpiteiden takana on silti vaatimus näyttää tietynlaiselta – nuorelta ja kiinteältä.

Korostan vielä, että olen nähnyt liitteestä vain kannen. Voi toki olla olla, että sisäsivuilla painopiste on jossain muussa kuin iänikuisessa laihduttamisessa. Jos näin on, niin hyvä.

Toivoisin kuitenkin, että vielä joskus meidän naisten hyvä olo ja hyvinvointi voisi myös etusivujen otsikoissa tarkoittaa muutakin kuin jatkuvaa itsemme kontrolloimista ja ulkonäkömme muokkaamista. Voisiko  vuosi 2015 vihdoin olla se, jolloin tammikuu ei enää tulvisikaan laihdutusohjeita, vaan vaikkapa vinkkejä siitä, miten olla armollinen omaa kehoaan ja omaa itseään – ja mielellään myös toisia – kohtaan? Väitän, että siitä tulee jopa parempi olo kuin loputtomasta läskin karistamisesta.

Sitä odotellessa, hyvää alkanutta vuotta kaikille sukupuoleen, ihon ikään ja pepun kiinteyteen katsomatta!

 

Site Footer