Joulun pakollinen pahis

Tämän joulun pahikseksi on sitten julistettu kaikista maailman asioista Mozartin kuula. Siis se pieni suklainen pallero, jonka sisällä on pähkinää ja marsipaania. Ja pirusti energiaa, kuten ruotsalaislehti Aftonbladet tiesi meitä valistaa.

Aftonbladetin laskelmien mukaan yhdessä suklaisessa kuulassa on peräti 173 kilokaloria. Verrokkina mainittiin, että tavallisessa suklaakonvehdissa on kaloreita vain  rapiat 50.

Meillä Suomessa tätä tietoa siteerasi muiden muassa Aamulehti, joka otsikoi uutisensa:

Älytön kalorimäärä: Varo tätä rakastettua jouluherkkua

Ööö..siis hetkinen. Ensinnäkin mitä rakastettua jouluherkkua? Onko joku tosiaan syönyt näitä kuulia sitten 90-luvun? Ja jos on niin, kuinka monta? Ainakin mikäli itse oikein muistan, kyseessä on superällömakea konvehti, joita ei tosiaankaan pysty syömään kerralla kuin yhden. Kun taas peruskonvehteja menee helposti yhdeltä istumalta ainakin 10 kappaletta, mikä tekee kaloreissa reilut 500. Joten mitä tässä siis pitikään varoa?

 

Mozartin kuula onkin vain osa sitä ”vältettävien jouluherkkujen” jatkumoa, jota on rakennettu jo vuosien ajan. Aiemmin listalle ovat päässeet muun muassa joulutortut (ajatella), mantelit (ihanko totta) sekä piparit (tietysti). Joka jumalan joulu median täytyy nostaa esiin yksi tai kaksi tuotetta, jotka sitten julistetaan kaloripommeiksi ja vaarallisiksi lihottajiksi. Ihan kuin jollekin tulisi yllätyksenä, että jouluherkuissa on sokeria ja rasvaa. Ja ihan kuin yhdellä suklaapalluralla, piparilla tai tortulla – saati sitten mantelilla – olisi mitään merkitystä kaiken sen sapuskan seassa, jonka itse kukin meistä jouluna napaansa ahtaa.

Sen sijaan vähemmän pidetään meteliä esimerkiksi siitä, paljonko energiaa on vaikkapa muotiruaaksi nousseissa avokadoissa (Fineli: 198 kcal/100 g), joka-aamuisissa muroissa (Fineli: 460 kcal/100 g) tai vaikka monien suosimassa kreikkalaisessa jogurtissa (Fineli: 123-154 kcal/100 g). Ja näitä sentään syödään joissakin ruokakunnissa jopa päivittäin, ei kerran vuodessa, kuten jouluherkkuja.

Siksi esitänkin pienen toiveen: Jospa jo ensi jouluna maltettaisiin jättää se joulun pakollinen kaloripommi uutisoimatta ja keskityttäisiin nauttimaan kaikista herkuista ja mieluiten hyvässä seurassa. Sitä pakollista morkkista ehtii joka tapauksessa potea sitten tammikuussa.

IMAG0219-1-1-1200x1285

Site Footer